Tuoreimmassa Nykypäivässä toimituspäällikkö Iloniemi kirjoittaa Goren elokuvasta Epämiellyttävä totuus leimaten sen valikoiduista totuuksista, puolitotuuksista ja epätotuuksista koostuvaksi viherpelotteluksi. Epätotuudet hän on varmuudeksi suomentanut sulkuihin valheiksi, siltä varalta, että joku tekstiä lukeva kykyilijä ei hienovaraista vihjettä muutoin ymmärtäisi.
En nyt ryhdy tässä yhteydessä puolustamaan Goren dokumenttia, joka on kiistatta hieman mutkia oikova, enkä Nicholas Sternin raporttia, jossa siinäkin on käsittääkseni joitakin puutteita. Sen sijaan toimituspäällikön johtopäätös, että tarkentuessaan uhkakuvat pienenevät on käsittämättömän naiivi.
Se, että julkisuudessa olleissa Sternin raportissa ja Goren dokumentissa on esitetty raflaavampia kauhukuvia kuin IPCC:n tuoreimmassa raportissa ei mielestäni ole mitenkään yllättävää. IPCC:n ennusteissakin haitari on varsin laaja ja erot pahimman mahdollisen ja pienimmän mahdollisen muutoksen välillä erinomaisen oleellisia. Laaja haitari on käytössä yksinkertaisesti siksi, että me emme aidosti tiedä, miten tilanne tulee kehittymään.
Se, että eri ennusteiden keskiarvomuutos on vähäisempi kuin muutos pahassa tapauksessa tuskin yllättää ketään. Paitsi Nykypäivän toimituspäällikön, joka yrittää venyttää tästä johtopäätöksen, että tiedon lisääntyessä uhat pienenevät jatkuvasti, jolloin ne loogisesti nollautuvat kun vain tiedämme tilanteen riittävän tarkasti. Ilmastonmuutos on sillee niinku sosiaalisesti konstruoitu. Sano.
Mielenkiintoisempana pidin kuitenkin arvon toimituspäällikön näkemystä, että Sternin raportin lähtöasetelma, jossa ilmastonmuutoksen hinta arvioidaan tilanteessa, että sitä ei mitenkään hidasteta, on valheellinen. Iloniemen mukaan ilmastonmuutokselle joka tapauksessa tehdään jotakin, joten toimettomuuden hintaa ei kannata määrittää. Ikään kuin toimettomuuden hinta ei antaisi hyvää vertailukohtaa erilaisille skenaarioille, joissa jotakin tehdään.
Mutta ehkä tälle vastahankaisuudelle löytyy syy ajankohtaisesta tulopolitiikasta. Tasa-arvotuponkaan hintaa ei kannata laskea, koska kukaan ei sitä oikeastaan aiokaan toteuttaa. Hallitus ei aiokaan toteuttaa sellaista tasa-arvotupoa, joka ihmisten mieliin vaalikamppailun aikana hiipi ilman, että Kokoomus siihen mitenkään vaikutti. Näin ollen tasa-arvotupolle laskettujen hinta-arvioiden perusta on valheellinen.
Nyt vain odotellaan, että tämä valheellinen hinta-arvio todetaan syyksi sille, ettei mitään voi tehdä.
Mikään muu putiikki kuin kykypuolue ei kykene tuottamaan tällaista määrää upouutta, ennennäkemätöntä logiikkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti